Monday, November 19, 2007

8. Salvar al soldado Ryan




Estem davant de possiblement la millor pel·licula de guerra de la història. El moment del desembarco amb camara amb mà com si fos un reportatge de la època es mític, amb una crudesa que et dona la sensació d'estar vivint aquell infern tu mateix, és cinema en estat pur.


És una pel·licula de l'any 1998, dirigida per Steven Spilberg (per mi el millor director de la història del cinema) va guanyar 5 oscars, incloent el de millor director, però sorprendentment no va guanyar el de millor pel·licula que va anar a la sobrevalorada Shakespeare in love, i tampoc va guanyar el de millor actor que va anar al istrionic i inaguantable Robero Benigni (que no ha fet res mes de bo, des de la Vida es Bella) Suposo que el fet que tres de les pel·licules nominades eren de guerra i ambientades a les II guerra mundial (La delgada linea roja, La vida es Bella, i aquesta) els va restar vots, que van anar a parar a l'anteriorment mencionada Shakespeare in love.


Però tot i no guanyar va ser una de les pel·licules més vistes aquell any, possant-se a l'altura de les més vistes de la història, convertint-se inmediatament en un clàssic del cine bèlic.


La pel·licula ens conta la història d'un grup de soldats que han d'anar a buscar a un soldat que es diu Ryan i que ha perdut en combat als seus 3 germans, per fer-lo tornar a casa.


Els moments més recordats són el principi amb el desembarcament a Normandia i el final quan els Alemanys ataquen.


Destaca, per mi, la gran interpretació de Tom Hanks, que per sorpresa de tothom no va guanyar l'oscar, crec que pel fet de que ja en té dos (Philadelphia, Forrest Gump), si la seva interpretació en aquesta pel·licula o en Naufrago, l'hagués fet qualsevol altre s'hagués endut el premi.


Arrel d'aquesta pel·licula, a més de la creació de varis dels millors jocs per ordenador i consola, tipus Medal of Honor, es va realitzar la mini serie ambientada en la guerra Germans de sang, Band of brothers, produida per Hanks i Spilberg, per mi una de les millors series fetes per a televisió.

Si podeu mireu-la i si podeu aconseguir Germans de sang us la recomano encara més, ja que és com una continuació de la pel·licula però amb 10 episòdis, fantastica.

3 comments:

Anonymous said...

El capítol de Germans de Sang corresponent al front del Ruhr, quan el comandant del batalló de la 101 desobeeix les ordres de buscar presoners a l'altre riba del Rhin, és sens dubte una de les històries bèliques més ben explicades juntament amb una películagairebé oblidada, "un paseo bajo el sol", on la pèrdua d'uns prismàtics al desembarcament d'Itàlia és clau per compendre les dificultats tàctiques amb les que es pot trobar una companyia de fusellers (en aquest cas de l'exèrcit nordamericà)

Unknown said...

Em pots donar més dades de la pel·
licula aquesta que comentes?

Anonymous said...

es tracta d'una pel·lícula feta a mitjans delsanysquaranta. No tinc davant les dades, i no recordo el nom del director (crec recordar que un delsactors era Gene Andrews), però recordo que la sinopsis argumental era la manera com una companyia nordamericana que desembarcava a Itàlia a la Segona Guerra Mundial havia de complir una missió de penetració alfront alemany i havia d'atacar finalment una granja. La pots trobar en DVD a l'FNAC de Barna (almenys fa un mes encara la tenien)