Friday, November 30, 2007

15. La lista de Schindler



Continuant amb les pel·licules impresindibles, avui torno a parlar-ne d'una del director Steven Spilberg, però en aquest cas en la seva versió més seriosa.

La Lista de Shindler és una pel·licula de l'any 1993, va guanyar finalment 7 oscars de l'academia, entre els quals estaven el de millor pel·licula i millor director.

Està protagonitzada per l'actor Liam Nesson, que fins aleshores només havia fet pel·licules com a secundari, i era un deconegut, i per això el va elegir Spilberg. També participen Ben Kinsley aquest sí que era més famós ja sobretot per la seva interpretació de Gandhi, i Ralph Fiennes també un altre actor que és va fer famós arrel de la seva interpretació del nazi director del camp d'internament.


La història ens conta com un empresari txec i catòlic que pertany al partit nazi, contracta a mà d'obra jueva, per ser la més barata, i com cada cop més s'interessa pels seus treballadors sobretot arrel de veure quins erà el seu final si no fa alguna cosa. Aquesta transformació en la pel·licula es pot veure sobretot en l'escena de la nena petita amb la xaqueta de color roig, l'única imatge a color de tota la filmació ja que la pel·licula és en blanc i negre, per donar més realisme i intensitat.
Oskar Schindler i la seva història van ser certs, a la pel·licula al final es veu als descendents dels jueus que formaven la llista, més de 6000 ens diu Spilberg.
Com a curiositat quan es veuen caminar a tots els supervivents actuals, un d'ells, el de la fotografia és el mateix Steven Spilberg, sense barba clar.
Una altra escena fabulosa es quan Stern el contable està teclejant la llista, i possant més i més noms i se n'adona que el que està fent Schindler es comprar la llibertat d'aquestes persones i li diu la frase " aquesta llista és el bé absolut, al voltant dels seus marges està l'abisme"
Qui salva una vida salva al món sencer.

A partir d'aquesta pel·licula s'han creat fundacions per a conservar els records del supervivents de l'holocaust jueu.
És impresindible veure aquesta pel·licula, hauria de ser obligat. No defrauda gens, que gran és Steven...

No comments: