Wednesday, November 14, 2007

2. Braveheart




Pel·licula de l'any 1995 de Mel Gibson, que es basa en la vida de William Wallace, heroi independentista escosés del segle XIII.


Primera pel·licula on l'actor Mel Gibson va demostar les seves possibilitats com a director.


Esta protagonitzada pel propi Gibson, tot i ser molt més vell que el personatge històric que representa. Hi ha una serie d'actors britanics que després han estat molt importants en el cinema, com Brian Cox, Brendan Gleeson, Catherine Mcormack o la francesa Sophie Marceau.


Va ser la pel·licula triunfadora en els oscars de 1995, guanyant 5 estatuilles inclosa la de Millor Pel·licula.


La història explica des de la infantesa de William Wallace, quan van matar al seu pare en una trampa del rei anglés fins quan els escosesos a les ordres del seu rei Robert de Bruce consegueixen la victoria final contra els anglesos a la batalla de Bannockburn. Incloent la historia d'amor amb la seva dona Murron, la famosa batalla de Stirling on guanya a l'execit anglés, i les discusions i traicions dels nobles escosesos que es deixen comprar pels anglesos.


Com a curiositats o gazapos, les paraules que diu William Wallace a les seves tropes abans de la batalla de Stirling, que es el dialeg més famós de la pel·licula "nos pueden quitar la vida pero no nos quitaran la libertad...", històricament no son de Wallace sinó de l'Enric V de Shakespeare.

El guió el firma Randall Wallace, familiar directe de William, i que després va dirigir El hombre de la mascara de hierro, entre altres.

En el moment que maten a la dona de Wallace, Murron pots veure al fons de la imatge com hi ha una furgoneta blanca.


Per mi és una gran pel·licula, de les millors del gènere històric, molt emotiva, totalment recomanable. La seva vida i sacrifici va servir per aconseguir la independencia d'Escocia, com diu Robert de Bruce al final de la pel·licula "habies sangrado con Wallace, sangrad ahora conmigo"

No comments: